دولت آینده آمریکا باید پاسخگوی خسارات تحمیل شده بر ایران باشد

تعداد بازدید:۱۵۷۳
دولت آینده آمریکا باید پاسخگوی خسارات تحمیل شده بر ایران باشد

دکتر «محمدجواد ظریف»، وزیر امور خارجه کشورمان، روز دوشنبه (۱۶ تیر ۱۳۹۹) در نشست مجازی گفت‌و‌گوی مدیترانه‌ای از استانداردهای دوگانه کشورهای غربی در خصوصِ مسائل تسلیحاتی غرب آسیا انتقاد کرد.

دکتر ظریف در پاسخ به سؤالی درباره واکنش ایران به اینکه برخی کشورهای اروپایی معتقدند برداشته شدن تحریم‌های تسلیحاتی شورای امنیت علیه ایران موجب تهاجمی‌تر شدن ایران و افزایش بی‌ثباتی در منطقه خواهد شد، تصریح کرد: «اولاً نیازی نیست که اروپایی‌ها تحریم‌های تسلیحاتی را بردارند. این تحریم‌ها به طور خودکار برداشته خواهد شد. ما می‌دانستیم که در این زمینه نمی‌توانیم به کسی تکیه کنیم. بر اساس توافق که قبلاً انجام شده، این کار به طور خودکار انجام می‌شود.» وی افزود: «وقتی توافق برجام حاصل شد، بسیاری از مقاماتِ کنونی اروپایی و آمریکایی بر سر کار نبودند و به همین دلیل نمی‌دانند که ما چقدر برای این توافق زمان و انرژی صرف کرده‌ایم. ما ۵ سال برای برداشتن تحریم‌های تسلیحاتی به آن‌ها زمان دادیم. اما این ۵ سال قطعی است و نمی‌تواند افزایش یابد. نه اروپا و نه آمریکا هیچیک در این زمینه تصمیم‌گیرنده نیستند. این چیزی است که در قالب یک قطعنامه که در شورایِ امنیت تصویب شده و به ثبت رسیده، آمده است.»

دکتر ظریف خاطرنشان کرد: «مسئله دوم این است که ایران سالانه حداکثر ۱۶ میلیارد دلار بودجه نظامی صرف می‌کند، در حالی که آمریکا سالانه ۳ برابر این مبلغ تنها به عربستان سعودی سلاح می‌فروشد و باور کنید که اروپایی‌ها نیز کاملاً بیگناه نیستند.» وی ادامه داد: «فرانسه و انگلیس برای فروش سلاح به کشورهای منطقه رقابت می‌کنند، چنان که گویی کمبود سلاح در منطقه وجود دارد؛ در حالی که بر اساس آمارهای مؤسسه سیپری، سالانه ۲۵ درصد از سلاح‌های صادراتی جهان توسط کشورهای منطقه خلیج فارس خریداری می‌شود. آیا آمریکا و اروپا حاضرند این روند را متوقف کنند؟»

وزیر امور خارجه کشورمان در ادامه با تأکید بر اینکه دیپلماسی مؤثرترین ابزار برای حل و فصل مسائل جهانی است، برجام را یک دستاورد بزرگ در عرصه دیپلماسی خواند و خاطرنشان کرد: «جمهوری اسلامی ایران به همه تعهدات خود در برجام عمل کرد اما با وجود گذشت ۵ سال از اجرایِ این توافق، به دلیل کارشکنی‌های آمریکا و عدم تعهد اروپایی‌ها تاکنون از منافع اقتصادی برجام بهره‌مند نشده است.» وی درباره فعال کردن سازوکار حل اختلاف در برجام از سوی ایران نیز با اشاره به اینکه ایران پیش از این نیز چند بار این سازوکار را فعال کرده و حتی اولین مورد فعال‌سازی سازوکار حل اختلاف در برجام از سوی ایران پیش از آغاز ریاست جمهوری «دونالد ترامپ»، رئیس‌جمهور تروریست آمریکا و خروج آمریکا از برجام بوده است، تصریح کرد: «ما برجام را با چشمانی کاملاً باز امضاء کردیم و به همین دلیل از سازوکار حل اختلاف در برجام به موقع و بجا استفاده کرده‌ایم. استفاده ایران از این سازوکار نه تنها بر خلاف برجام نیست، بلکه عین مفاد برجام است.»

دکتر ظریف در ادامه به طرف‌های اروپایی برجام توصیه کرد که در مسائلِ سیاست خارجی خود به طور مستقل تصمیم بگیرند و دنباله‌روِ آمریکا نباشند. وی در این خصوص گفت: «آن‌ها برجام را یک توافق حیاتی برایِ امنیت منطقه و جهان می‌دانند، اما به تعهداتِ خود در برجام پایبند نیستند. اگر برجام از بین برود، اروپایی‌ها بیشتر متضرر خواهند شد. ایران ۴۰ سال است که با سخت‌ترین تحریم‌ها مقابله می‌کند. تحریم‌هایِ دولت ترامپ را شاید بتوان شرورانه‌ترین و غیرانسانی‌ترین تحریم‌هایِ تاریخ دانست، اما ایران حتی از این تحریم‌ها نیز عبور کرده است.» وزیر امور خارجه کشورمان در بخش دیگری از صحبت‌های خود خاطرنشان کرد که اروپایی‌ها حتی به حمایت از سازوکار مالیِ اینستکس که طبق ادعای خودشان برای حفظ روابط تجاری با ایران راه‌اندازی کرده‌اند نیز پایبند نیستند. ظریف در این رابطه توضیح داد: «اروپایی‌ها حتی استفاده از اینستکس [۱] را منوط به این کرده‌اند که تحریم‌های آمریکا نقض نشود.»

دکتر ظریف در ارتباط با انتخابات آمریکا و اینکه ایران مایل به پیروزی کدام یک از نامزدهای انتخابات است، نیز تصریح کرد: «برای ما مهم نیست که چه کسی در انتخاباتِ آمریکا به پیروزی می‌رسد، بلکه مهم این است که واشنگتن رفتارش را در قبالِ ایران اصلاح کند. آن‌ها باید خسارت‌هایی که به ایران تحمیل کرده‌اند را جبران کنند.» وی با اشاره به اینکه ترامپ با وجود اقداماتش علیه ایران عملاً تفاوت چندانی با رؤسایِ جمهور پیش از خود ندارد، گفت: «دونالد ترامپ همان کارهایی را که رؤسای جمهور پیشین آمریکا به صورت پنهانی و پشت پرده انجام می‌دادند، آشکارا انجام می‌دهد.»

وزیر امور خارجه کشورمان با تأکید بر اینکه رفتارهایِ آمریکا در قبال ملت ایران مصداق تروریسم اقتصادی است، افزود: «آن‌ها ادعا می‌کنند تحریم‌هایشان علیه ایران شامل اقلامِ دارویی و غذایی نمی‌شود، در حالی که تحریم‌هایشان باعثِ سلب دسترسی ایران به نظام بانکیِ بین‌المللی شده و به همین دلیل امکان خرید دارو برای ایران وجود ندارد.» دکتر ظریف در پایان با اشاره به اینکه تنها یک سال به پایانِ دوران وزارتش باقی مانده است، از برجام به عنوان بزرگترین دستاورد دوران حضورش در این سمت نام برد و در خصوص بزرگترین حسرت خود نیز گفت: «بزرگترین حسرتم این است که در این مدت نتوانستم مقاماتِ کشورهای همسایه را قانع کنم که امنیت منطقه صرفاً از همکاری بین کشورهای منطقه به دست می‌آید.»

منبع خبر: پایگاه اطلاع‌رسانی دولت

 

[۱] Instrument in Support of Trade Exchanges

‌‌‌‌‌‌

کلید واژه ها: دکتر ظریف آمریکا برجام تحریم تسلیحاتی اینستکس


( ۱ )

نظر شما :