راهبرد نظامی انصارالله در قبال ائتلاف سعودی

۰۵ مرداد ۱۳۹۹ | ۱۴:۴۳ کد : ۱۱۶۳ تحلیل راهبردی
تعداد بازدید:۱۹۳۷
اکنون یمن تحولات بزرگی را پیشِ روی خود دارد که این تحولات فراتر از مرزهای زمینی یمن و کشورهای مجاور آن خواهند بود. با تهدیداتی هم که اخیراً ارتش و کمیته‌های مردمی یمن کرده‌ است، به نظر می‌رسد روزهایِ آینده تحولاتی در عمق عربستان و امارات رقم بخورد و حتی دور از انتظار نخواهد بود که اهدافی در رژیم صهیونیستی مدنظر انصارالله باشد
راهبرد نظامی انصارالله در قبال ائتلاف سعودی

طی هفته‌های گذشته تبادلِ آتش بین نیروهای انصارالله و ائتلاف متجاوز سعودی شدت گرفته است. از یک‌سو دوشنبه گذشته (۲۲ تیر ۱۳۹۹) نیروهایِ ارتش وابسته به انصارالله یمن از عملیاتِ نظامی گسترده در عمق خاک عربستان و هدف‌گیریِ پایگاه‌های نظامی و مراکز مهم در «أبها» و «جیزان» و «نجران» با موشک‌های بالستیک و هواپیماهایِ مسیریاب خبر دادند و از سوی دیگر روز پنجشنبه گذشته (۲۶ تیر ۱۳۹۹) جنگنده‌های ائتلاف متجاوز عربی تحت امر عربستان ۱۰ مرتبه استانِ مأرب در شمال شرق یمن را هدف حملات خود قرار دادند. علاوه‌بر استان مأرب، جنگنده‌های این ائتلاف ناحیه ناطع در شمال استان البیضاء واقع در مرکز یمن را هفت مرتبه و شهرِ حرض در شمال غرب استان حجه را دو مرتبه هدف گرفتند. این حملاتِ هوایی ائتلاف به استان‌هایِ مأرب، البیضاء و حجه یک روز پس از آن صورت می‌گیرد که جنبش انصارالله اعلام کرد، در جریان حملاتِ هوایی ائتلاف عربی به استانِ الجوف در مرزهای مشترک با عربستان ۳۱ غیرنظامی از جمله چند زن و کودک کشته و زخمی شدند.

در شرایط کنونی، انصارالله یمن یک موضع بازدارندگی را در قبال ائتلاف سعودی دنبال می‌کند؛ به بیان دیگر انصارالله یمن از ابتدای تجاوز بیش از ۵ سال گذشته ائتلاف سعودی به یمن از موضع دفاعی به یک موضع تهاجمی و از موضعِ تهاجمی به یک موضع بازدارندگی رسیده و بارها اعلام کرده که شرطِ توقف جنگ، آتش‌بس و لغو تحریم‌هایِ زمینی، هوایی و دریایی یمن است؛ اما متأسفانه سعودی‌ها تا به حال به این موضوع تن نداده‌اند و حاضر نیستند این حداقل شروط را بپذیرند و به لغو تحریم‌ها تن بدهند. از سوی دیگر حامیان عربستان و مشخصاً آمریکا و انگلیس نیز در پایان دادن به این جنگ جدی نیستند. راهبرد انصارالله یا دولت صنعا این است که تا زمانی که سعودی‌ها و هم‌پیمانانِ آن‌ها دست از تجاوز برنداشته‌اند حرکتِ بازدارندگی در عمق خاک عربستان را ادامه دهند. در این راستا شاهد بودیم که روز چهارشنبه گذشته (۲۵ تیر ۱۳۹۹) رئیس سازمان اطلاعات ارتش انصارالله رسماً اعلام کرد که از این پس در مرزهای یمن از خود دفاع نمی‌کنند بلکه مرحله دفاع و بازدارندگی را به عمق خاک دشمن یعنی عربستان، امارات و رژیم صهیونیستی خواهد کشاند. از آن پس نیز حملاتی که صورت گرفته در مناطق بسیار حساسِ داخل عربستان بوده و ممکن است در هفته‌ها و روزهایِ آینده این حملات به داخل امارات و یا رژیم صهیونیستی کشیده شود.

لذا به نظر می‌رسد که رویارویی انصارالله با متجاوزین در حال ورود به یک مرحله جدید است که از حساسیت بسیار بالایی برخوردار است. چرا که شواهد حاکی از آن است که صهیونیست‌ها با تحریک اماراتی‌ها وارد بحران یمن شده و درصدد هستند تا ائتلافِ سعودی و امارات را در جنگ با مقاومت یمن و انصارالله کمک کنند. از همین رو انصارالله از همین ابتدا به شکلی جدی سه طرف ماجرا یعنی رژیم صهیونیستی، عربستان و امارات را تهدید کرده است که اگر بخواهند تجاوز نظامی‌شان را گسترش دهند جنگ را از طریقِ قدرت موشکی خود به سرزمین‌های آن‌ها خواهد کشاند. موضوعی که بدون شک برای سه ضلع این مثلث، تبعاتِ پیش‌بینی نشده‌ای به همراه خواهد داشت؛ بنابراین اگر سعودی‌ها به آتش‌بس تن ندهند و تحریم‌ها را رفع نکنند این رویارویی بین دو طرف در فاز تهاجمیِ جدیدتری دنبال خواهد شد و حتی ممکن است شرایط ویژه‌ای پیدا کند.

در نهایت اکنون یمن تحولات بزرگی را پیش روی خود دارد که این تحولات فراتر از مرزهایِ زمینی یمن و کشورهای مجاور آن خواهند بود. در واقع همان‌طور که اشاره شد با این تهدیداتی که ارتش و کمیته‌های مردمی یمن کرده است، به نظر می‌رسد روزهای آینده تحولاتی در عمق عربستان و امارات رقم بخورد و حتی دور از انتظار نخواهد بود که اهدافی در رژیم صهیونیستی مدنظر انصارالله باشد. با این شرایط تقریباً می‌توان گفت که فعلاً چشم‌اندازی برای آتش‌بس و صلح در یمن وجود ندارد؛ البته انصارالله بارها درخواست آتش‌بس و لغو تحریم‌ها را کرده و در مذاکراتی که در کویت، اردن، مسقط و سوئد بوده شرکت کرد ولی سعودی‌ها در هیچیک از این مذاکرات جدی نبودند.

در نهایت عملیاتِ آزادسازی شهر راهبردی مأرب بسیار حائز اهمیت است. مأرب یک استان گازخیز است و انصارالله مایل نیست این استان به دلیل ثقل آن و حضور گسترده قبایل در آن وارد فاز نظامی شود. لذا انصارالله در حال مذاکره با قبایل است تا مشکلات با مسالمت حل و فصل شود؛ اما به نظر می‌رسد اگر این راه‌حل‌های مسالمت‌آمیز به نتیجه نرسد دور از انتظار نیست که استانِ مارب در اختیار دولت انصارالله قرار بگیرد. اگر این اتفاق رخ دهد تمام استان‌هایِ بخش شمال یمن عملاً در اختیار دولت نجات ملی صنعا خواهد بود. در خصوص جبهه‌بندی‌های منطقه‌ای و جهانی در برابرِ جنگ یمن و ائتلاف سعودی نیز باید توجه داشت که جمهوری اسلامی ایران طی این سال‌ها همواره به عنوان حامی و پشتیبان معنوی ملت یمن بوده و از مردم دفاع می‌کند؛ اما طرف مقابل شامل آمریکا، انگلیس و برخی کشورهای دیگر عربی و غربی از یک متجاوز یعنی عربستان دفاع می‌کنند.

منبع تحلیل: شورای راهبردی روابط خارجی

توضیح: «گزارشات و تحلیل‌های راهبردی ارائه شده از منابع معتبر داخلی و خارجی صرفاً برای آشنایی و تنویر افکار نخبگان و مدیران راهبردی کشور با تحلیل‌های راهبردی روزآمد بوده و لزوماً منطبق با دیدگاه‌ها و نظرات دانشگاه عالی دفاع ملی نمی‌باشد.»

کلید واژه ها: عربستان یمن انصارالله امارات رژیم صهیونیستی


( ۱ )

نظر شما :